Background
22.9.2021

ME­DIA­TIE­DO­TE: Poh­jois­mai­ses­sa yh­teis­työs­sä syntynyt vi­deoins­tal­laa­tio valtaa Laikun Gallerian

Is­lan­ti­lai­nen Arna Valsdót­tir ja tam­pe­re­lai­nen Raisa Foster ovat luoneet Kult­tuu­ri­ta­lo Laikun ark­ki­teh­tuu­riin kie­tou­tu­van video- ja ääni-ins­tal­laa­tion. Näyttely kutsuu yleisön mukaan tai­tei­li­joi­den kokemalle ais­ti­mat­kal­le. Hiljainen katse on koet­ta­vis­sa Gal­le­rias­sa 2.–24.10.2021.

Raisa Foster ja Arna Valsdóttir tapasivat vuonna 2014 työskennellessään tanssin ja kuvataiteen vastuutaiteilijoina Pohjoismaisen kulttuurirahaston Pohjoinen valo -suurtapahtumassa. Menestyksekkään projektin jälkeen videotaiteilija Valsdóttir ja koreografi Foster halusivat jatkaa yhteistyötä uudenlaisia työskentelytapoja etsien. Taiteellinen tutkimusmatka jatkui Islannissa syksyllä 2017 ja jälleen kesällä 2018.


– Matkustaessamme maan halki päätimme kommunikoida mahdollisimman paljon sanattomasti ja vain havaintoihimme luottaen, kertoo Valsdóttir, joka on tunnettu Islannissa erityisesti paikkasidonnaisista ja performatiivisista videoteoksistaan.


(TEKSTI JATKUU KUVAN ALLA.)

1632303110689_raisaarna.jpg-me

Tamperelainen Raisa Foster ja islantilainen Arna Valsdóttir tutkivat ympäristöä aistihavaintojen kautta ja videokuvaamalla toistensa havainnointia. Kuva: Raisa Foster

Aiemmissa teoksissaan sekä urbaaneissa että luon­no­nym­pä­ris­töis­sä Foster ja Valsdóttir ovat molemmat työskenneelleet kehon, liikkeen ja hiljaisuuden parissa. Heitä yhdistää myös kiinnostus kosketuksen ja tuntoaistin tutkimiseen, olipa kyseessä sitten vuorovaikutus luonnonvoimien, rakennusten, maaperän tai toisten elävien olentojen kanssa.


– Annoimme vain aistien ohjata ja löysimmekin yhteisen työskentelyrytmin hyvin vaivattomasti, selittää Foster, joka on viime vuosina keskittynyt ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiin sekä taiteessaan että kas­va­tus­tie­teel­li­ses­sä tutkimuksessaan.


(TEKSTI JATKUU KUVAN ALLA.)

1632303539443_Stiil-TacitGaze-Hilltop.jpg-me

Koreografi Raisa Foster ja videotaiteilija Arna Valdóttir löysivät helposti yhteisen rytmin työskentelylle luottaessaan hiljaisuuteen ja toistensa havainnointiin. Pysäytyskuva Hiljainen katse -teoksesta. 

Taiteilijat seurasivat videokameroilla toistensa havainnointia. Sattumanvaraiset kohtaamiset sammaleen, kärpäsen, kukkulan, lehmän, kylyammeen ja hylätyn kalatehtaan kanssa ovat näyttelyssä esillä katkelmina taiteilijoiden matkasta. Mosaiikkimainen kokonaisteos pyrkii luomaan yleisölle aistimaailman taiteilijoiden käymistä hiljaisista keskusteluista erilaisten ympäristöjen ja olentojen kanssa.


– Raisan havainnot antoivat minulle uusia näkökulmia it­ses­tään­sel­vyyk­si­nä pitämiini asioihin ja itselleni tuttuihin ympäristöihin, joita en enää arjessani nähnyt, Valsdóttir kuvaa.


Taiteilijat toivovat näyttelyn antavan yleisölle tauon arjesta tarjoamalla aistimatkan erilaisiin maisemiin ja uudenlaisiin kohtaamisiin.

1632303824664_Still%203-TacitGaze.jpg-me

Sattumanvaraiset kohtaamiset erilaisten ympäristöjen ja olentojen kanssa ovat näyttelyssä esillä katkelmina taiteilijoiden matkasta. Pysäytyskuva Hiljainen katse -teoksesta.

Li­sä­tie­dot

Raisa Foster

050 345 1847

raisa (at) raisafoster.com

www.raisafoster.com


Arna Valsdóttir

+354 8659755

http://arnavals.net/

https://vimeo.com/user4479133

https://www.facebook.com/heimfestival

Tai­teel­li­nen tut­ki­mus­työ

Hiljainen katse / Tacit Gaze on ollut osa Raisa Fosterin taiteellista tutkimustyötä vuodesta 2017 alkaen. Ensimmäinen vaihe toteutettiin osana Koneen säätiön rahoittamaa Art-Eco-hanketta. Toinen vaihe jatkui Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apurahan turvin osana monitaiteista tutkimusta "toiseudesta". Taiteellisen työn kolmas vaihe kytkeytyy Fosterin käynnissä olevaan työhön yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa Kesto-hankkeessa, jossa hän tarkastelee erityisesti kehollisen ja taiteellisen tiedon merkitystä eettisen kestävyysosaamisen vahvistamisessa.

ota yhteyttä!

+358 50 345 1847

raisa@raisafoster.com

Breakabrain Oy

YHTEYSLOMAKE

ARTIST PORTFOLIO

LOOKING FOR MY ARTWORKS?

Checkout my portfolio.

Buy my drawings from TAIKO.

© Raisa Foster, 2019